4 min read

Introductie: wie bestuurt Nederland?

Hoe representatief is onze representatieve democratie? Volg de ontdekkingsreis.
Introductie: wie bestuurt Nederland?
Photo by E Mens / Unsplash

De afgelopen jaren hebben we gezien hoe onze overheid heeft gereageerd nadat de WereldGezondheidsOrganisatie (World Health Organisation, WHO) een pandemie uitriep[1]. Dit beleid riep veel verschillende gevoelens op bij de Nederlanders. Van alle kanten werd het kabinet voorzien van gevraagd en ongevraagd advies. Het kabinet leek echter alleen naar een heel selecte groep adviseurs te luisteren. Deze adviseurs hadden adviezen die erg overeen kwamen met de adviezen die in andere landen werden gegeven.

Aanleiding

In veel landen was er sprake van lock-downs, reisverboden, regels om afstand van elkaar te houden en niet bij elkaar op bezoek te gaan, plastic schermen, een avondklok en een (medische) noodtoestand[2]. Wereldwijd werd veel vliegverkeer stilgelegd. Mensen werden opgeroepen om apps te installeren op de telefoon waarmee je kon zien of je recent in de buurt was geweest van iemand die achteraf besmet bleek te zijn[3]. Als je positief getest werd, werden je contacten benaderd om ook getest te worden[4]. Google en Apple maakten het mogelijk voor regeringen om snel “corona-apps” uit te rollen[5]. En iedereen kon de status van de dag volgen op landelijke of internationale overzichten[6],[7],[8],[9].

In 2021 en 2022 kwam de “antidote” in de vorm van verschillende series vaccinaties. Met deze vaccinaties kwamen de vaccinatie certificaten, hoofdzakelijk in een digitale versie die je gemakkelijk op je mobiel kon laten zien aan iedereen die daarom vroeg. Het laten zien werd verplicht om in een café een kopje koffie te drinken of een hapje te eten. Om naar een concert te kunnen. In sommige landen zelfs om een supermarkt in te kunnen gaan[10]. Hoe landen deze verplichtingen precies invoerden en handhaafden, verschilde echter per land[11],[12].

Verkrijg inzicht

Deze hele situatie riep bij mij de vraag op: wie bepaalt nu effectief de regels in Nederland? We hebben een parlementaire democratie[13],[14] waarbij we de gemeenteraad en de Tweede Kamer kiezen, maar wat is effectief hun invloed? Worden er van “hogerhand” regels opgelegd die onze regering maar heeft te volgen? Wat is de invloed van de Europese Unie en de Verenigde Naties op het beleid in Nederland? En spelen andere internationale of niet-overheidsorganisaties (NGO's) een rol?

Internationaal Nederland probeert u inzicht te geven in welke rol deze (internationale) organisaties spelen. Dit beperkt zich tot het officiële verhaal (persberichten, rapporten et cetera) en het verhaal achter dit officiële verhaal. Want er moeten lijnen zijn die de verschillende rapporten en activiteiten met elkaar verbinden.

Een rapport van een organisatie is namelijk geen toevallig incident, maar onderdeel van de werkzaamheden van een organisatie. En die organisaties hebben doelen en investeren veel geld om die doelen te bereiken. Ze maken dus plannen om die doelen te verwezelijken. In veel gevallen zal het nodig zijn om samen te werken met andere organisaties die (deels) vergelijkbare doelstellingen hebben. Want samen sta je sterker en kun je meer bereiken.

Deze samenwerkingen kunnen verschillende vormen aannemen. Bijvoorbeeld een andere organisatie ondersteunen met kennis. Of met geld, zodat onderzoek of andere activiteiten uitgevoerd kunnen worden. Hopelijk ontstaat er uit al de informatie die hier gepresenteerd gaat worden voor u een beeld over de doelstellingen en activiteiten van deze organisaties.

Werkwijze

Internationaal Nederland pretendeert niet de wijsheid in pacht te hebben. Het heeft geen speciale kennis die alleen beschikbaar is voor ingewijden. Het maakt uitsluitend gebruik van informatie die op het internet te vinden is en die u dus ook kunt raadplegen. Statements worden onderbouwd met bronvermeldingen, waardoor u zelf kunt controleren of het betrouwbare informatie is en of de informatie zoals die wordt gepresenteerd niet uit de context is getrokken.

Veel informatie online is uitsluitend beschikbaar in het Engels. We begrijpen dat dit voor veel Nederlanders een struikelblok kan zijn. Daarom probeert Internationaal Nederland de informatie ook in het Nederlands beschikbaar te maken. In de referenties proberen we voor elke bron de links naar de volgende drie dingen beschikbaar te maken:

  1. de oorspronkelijke bron (vaak in het Engels)
  2. een momentopname van de oorspronkelijke bron
  3. een link naar een vertaling in het Nederlands

Samen staan we sterker

Ziet u iets waarvan u denk dat het niet klopt? Bent u dingen tegen gekomen die bevestigen wat Internationaal Nederland schrijft? Heeft u andere tips of suggesties? Stuur ons een bericht!

Tot slot: deel onze artikelen met anderen als u er iets van heeft geleerd!

Referenties


  1. Cucinotta, D. and Vanelli, M. (2020). WHO Declares COVID-19 a Pandemic. Acta Biomedica Atenei Parmensis. 91, 1 (Mar. 2020), 157–160. (gearchiveerde versie, automatische Nederlandse vertaling) ↩︎

  2. https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws/2020/03/reisadvies-ijsland---coronamaatregelen-d.d.-15-maart/maatregelen-coronavirus-diverse-landen-overzicht-15-maart (gearchiveerde versie) ↩︎

  3. Tweakers.net: Nederland krijgt mogelijk corona-app (gearchiveerde versie) ↩︎

  4. Rijksoverheid Coronadashboard (gearchiveerde versie) ↩︎

  5. Tweakers.net: Een samenwerking uit nood (gearchiveerde versie) ↩︎

  6. Rijksoverheid Coronadashboard (gearchiveerde versie) ↩︎

  7. John Hopkins University Covid-19 Tracker (gearchiveerde versie, automatische Nederlandse vertaling) ↩︎

  8. Los Angeles Times (2022): This COVID-19 tracker changed how we saw the pandemic. Its creator fears it won’t be useful much longer (gearchiveerde versie, automatische Nederlandse vertaling) ↩︎

  9. John Hopkins Applied Physics Laboratory (2023).
    ‘We Had to Get This Right’: How Johns Hopkins Built the Coronavirus Tracking Global Dashboard: An Oral History (gearchiveerde versie, automatische Nederlandse vertaling) ↩︎

  10. Nu.nl: Frankrijk verplicht vanaf 1 augustus coronacertificaat in alle openbare ruimtes (gearchiveerde versie) ↩︎

  11. RTL Nieuws: 'Dertig seconden, zo gepiept': deze landen gingen ons voor met de coronapas(gearchiveerde versie) ↩︎

  12. Volkskrant: Persspiegel: ‘Onderscheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden is logisch, en niet alleen om medische redenen’ (gearchiveerde versie) ↩︎

  13. Internationaal Nederland. Staatsinrichting 101 - deel 1 ↩︎

  14. ProDemos (2020). Wie bestuurt dit land. (PDF document)
    (gearchiveerde versie) ↩︎