2 min read

Te koop: uw (locatie)data

U betaalt niet met euro's maar met uw privégegevens.
Te koop: uw (locatie)data
Photo by Matthew Henry / Unsplash

U heeft waarschijnlijk uw telefoon het grootste deel van de dag ergens binnen handbereik. Wanneer u in de auto stapt, opent u Google Maps of Flitsmeister om te zien waar u een file kunt verwachten. U kunt zelf dit voorbeeld aanvullen met veel andere voorbeelden. Een groot deel van de apps is "gratis" in het gebruik. Met grote aanhalingstekens rond "gratis", want indirect is er wel degelijk een prijs: uw privacy. U betaalt de ontwikkelaars van de apps met uw gegevens.

Uw data is goud waard. Letterlijk. De informatie die de apps op uw telefoon verzamelen, wordt gebundeld, gecombineerd met andere gegevens en vervolgens verkocht.

Het is mogelijk om tegen betaling regelmatig updates van die data te krijgen, claimt BNR. De radiozender kreeg het bestand met 80GB locatiedata via Datarade.ai, een marktplaats voor data. In die gegevens zaten 370 telefoons die bij de opslag van kernwapens in Volkel komen, 70 telefoons in het Koninklijk Huis en 1200 telefoons die de locatiegegevens doorgaven van het pand waar de Nationale Politie en Europol zitten.

Bron: tweakers.net

Business Nieuws Radio heeft hier een artikel en column over gemaakt, waar het bovenstaande artikel op gebaseerd is. In dat artikel wordt de insteek van (nationale) veiligheid gehanteerd. Op basis van dit soort data is het eenvoudig om telefoons te identificeren die geregeld op plaatsen komen zoals het koninklijk huis, hoofdkwartier van de Nationale Politie, PI Vught en andere interessante locaties. Vervolgens is het voor criminelen met voldoende geld of overheden niet al te moeilijk om die telefoons te hacken. Zowel iPhones als Android telefoons zitten vol met bugs die dat mogelijk maken. En de meeste telefoons lopen notoir achter als het aankomt op het verhelpen van deze kwetsbaarheden. Vervolgscenario's kunt u vast zelf wel bedenken, van afluisteren tot afpersen of bedreiging.

Het is niet alleen een probleem voor mensen met toegang tot gevoelige locaties. Verzekeraars willen hun klanten idealiter 100% van de tijd volgen om fraude tegen te gaan. Hun automatische risicoanalyse bepaalt uw premie en dit soort data dat de apps op uw telefoon over u verzamelen, is een erg waardevolle bron om daarbij te gebruiken. Maar over de interpretatie, daarover heeft u noch zeggenschap over noch inzicht in.

5. Premies afgestemd op de klant. Big Data-analyses kunnen ook gebruikt worden om van klanten een op maat gesneden premie te vragen. Veel klanten die veilig rijden willen liever niet betalen voor medeverzekerden die onveilig rijden. Als klanten de verzekeraar inzicht geven in hun gedrag, kan een verzekeraar daar ook rekening mee houden. Andersom kan dit principe een prikkel bieden om gezonder, veiliger en bewuster te leven. Want: leef je onveiliger of ongezonder, dan betaal je meer. Dat vereist ook heldere acceptatierichtlijnen en polisvoorwaarden.

Bron: Verbond van Verzekeraars. Grip op Data. Pagina 9.

Bent u gereed voor een maatschappij waarin zowel de overheid als verzekeraars voorschrijven hoe u zich moet gedragen en wat u moet doen? En wat u vooral niet mag doen? Op straffe van boetes of hogere verzekeringspremies?