1 min read

Nieuws: 50 landen in 5 jaar

De Verenigde Naties laten er geen gras over groeien. De campagne 50-landen-in-5-jaar gaat van start. Hierbij is het doel dat deze landen uiterlijk in 2028 tenminste één van de onderdelen van de Digitale Publieke Infrastructuur werkend hebben. Uiteraard op een "veilige, inclusieve manier" en moet het interoperabel zijn met de systemen in de andere landen.

Om welke systemen gaat het hier? "De Digitale Publieke Infrastructuur heeft als kerncomponenten digitale identiteit, digitale betalingen en digitale data uitwisseling".

Een ander onderdeel van de Digitale Publieke Infrastructuur is een digitale gezondheidspas. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, was het digitale COVID-19 certificaat van de EU dermate succesvol dat 51 landen het gebruikt hebben. Ook heeft de WereldGezondheidsOrganisatie (WHO) het als standaard omarmd om "mobiliteit mogelijk te maken in tijden van gezondheidscrises". U kunt er van op aan dat het vrijwillige mondiaal digitaal netwerk voor gezondheidscertificering in tijden van een geclaimde gezondheidscrisis opeens niet meer zo vrijwillig is, in ieder geval niet voor de burgers.

💡
Wist u dat de EU Digitale gezondheidspas eerst "digitaal groen certificaat" heette? En dat het slechts tijdelijk zou zijn? Ja echt waar. Nu is het een onderdeel van de Digitale Publieke Infrastructuur die wereldwijd uitgerold moet gaan worden. Niets zo permanent als een tijdelijk programma van de overheid.

De 50-in-5 campagne is een initiatief van de Bill en Melinda Gates foundation, Co-Develop (Rockefeller Foundation), Centrum voor Digitale Publieke Infrastructuur, de Digitale Publieke Goederen Alliantie en de Verenigde Naties. Al deze namen herkent u van het introductie artikel Routekaart voor digitale samenwerking